1 oktober 2014

Maak zelf je vintage (school) rolplaat

Ik ben helemaal weg van vintage schoolkaarten. Pure nostalgie! Je kunt ze soms nog wel vinden op een brocante markt of als je geluk hebt ergens in een kringloopwinkel. Maar helaas, niet iedereen heeft de tijd (of het geduld) om uren rond te struinen en te snuffelen tussen oude rommel. Daarom zelf maar eens aan de slag gegaan en in eerste plaats een paar mooie vintage stijl wereldkaarten gemaakt. Je kunt ze in diverse formaten bestellen in mijn webshop. En je kunt er ook je eigen touch aangeven door bijvoorbeeld een eigen tekst of een kleur te kiezen die past bij jouw interieur.

Zo'n vintage kaart (zeker als je 'm op groot formaat koopt) leent zich uitstekend voor een DIY project. Je kunt namelijk heel eenvoudig zelf zo'n nostalgische rolkaart maken.Wat heb je nodig:


  • Een grote kaart bijvoorbeeld deze
  • Twee houten roedes (hier zijn oude gordijnroedes gebruikt)
  • Stevig draad
  • Plakband
  • Nietpistool
  • (optioneel) Verf 

Gebruik een stevig breed verpakkingstape om de randen van je poster te verstevigen. Normaal gesproken zijn rolkaarten gemaakt van canvas en bedoeld om jaren mee te gaan. Met de tape maak je het papier nog wat steviger. Zo heb je er nog langer plezier van!


Eventueel geef je de roedes nog een kleurtje of zoals in het voorbeeld een wit likje verf.


Rol de boven- en onderzijde van je poster rond de roedes en niet ze vast met de nietmachine.


Bevestig het touw (dubbel gedraaid voor stevigheid) aan de beide uiteinde van de bovenste roede
en hang het aan een haak of spijker aan je muur.


En geniet van je werk!